Siófoki programok: készülj fel az 50. Kékszalag vitorlásversenyre

Mint az elmúlt évtizedekben számos alkalommal, idén is Siófokról indulhat majd útnak a híres-nevezetes Kékszalag vitorlásverseny, ezáltal a siófoki programok részeként premier plánból élvezhetjük majd Magyarország legnagyobb és legnívósabb hajós összecsapását.

A tényleges rajtra azonban egy kicsikét még várniuk kell a vitorlázás kedvelőinek, de hogy addig se maradjanak felkészületlenül a gyakorlottabb és a kezdő vitorlázók, a július 26-ra esedékes verseny rajtja előtt majdnem több mint két hónappal egy kapcsolódó előadás keretein belül készülhetünk fel a nívós eseményre.

Az 50. Kékszalag Rajt névre hallgató előadásra május 28-án, hétfőn este 18 és 20 óra között kerülhet sor a siófoki BRTK Könyvtárban, ahol Pomucz Tamás és Horváth Ákos, mondhatni két balatoni medve, a sportág veteránjai beszélnek az egybegyűlteknek a vitorlázásról, az időjárásról, a Balaton iránti szerelmükről, valamint természetesen a Kékszalag történelméről, illetve eddigi történetéről.

Az összefoglaló eseményre leginkább azért került sor, mert idén fél évszázada annak, hogy megrendezik a Kékszalag vitorlásverseny, mely egy olyan 140 és 160 kilométeres navigációs versenyszám, ahol nem is annyira a vitorlás kezelése, mint inkább a navigációs képesség, illetve ezek kettőssége adja a feladat igazi kihívását. A verseny a partok érintése nélkül történik, és óriási figyelmet kíván a kapitánytól, méghozzá hatalmas felkészültség, vitorlázó tudás, hovatovább kimagasló navigációs képesség.

Ezek a feltételek voltak szükségesek már a korabeli Kékszalag vitorlásversenyeken is, mindez azonban mit sem változott az elmúlt évek, illetve évtizedek során.