Az egészséges életmód pozitív hatásai

Számtalan, szó szerint feldolgozhatatlan mennyiségű tanulmány és kutatás látott már napvilágot azzal kapcsolatban, hogy mit szabad és mit nem szabadna ennünk, innunk és tennünk abban az esetben, ha mindennél fontosabb számunkra az egészség.

A legtöbb ilyen jellegű publikáció az egészséges életmód fontosságát inkább csak hangoztatja, a legtöbb esetben üres szavakon túl sok konkrétumot és hosszú távú kutatási eredményt nem tudnak közzé tenni.

A német Táplálkozáskutató Intézet dolgozói most erre tettek kísérletet, méghozzá egy igencsak hosszúra, majdnem nyolc évesre nyúlt kutatás eredményeként, amelyben 25 ezren vettek részt, vegyes nemenkénti eloszlással, 49 éves átlagéletkorral.

A kutatásnak köszönhetően végre számokkal is alátámasztják a kutatók azt, hogy miért is hasznos az egészséges táplálkozás, hiszen azok az emberek, akik részt vettek a felmérésben és betartották az egészséges életmód alapvető követelményeit – táplálkozás, testmozgás – , azok között 93 százalékkal lecsökkent a diabétesz kialakulásának kockázata.

Szintén nagymértékben csökkent a szívinfarktus kialakulásának a kockázata is, méghozzá 81 százalékkal, de az agyvérzés esetében is tekintélyesnek nevezhető a kockázat 50 százalékra való csökkenése.

Az egészséges étrendet követők között szintén komoly javulás mutatható ki a daganatos megbetegedések esetében, hiszen 36 százalékkal csökkent a rákos megbetegedések kockázatának lehetősége.

A kutatás résztvevőinek 90 százaléka teljes mértékben megfelelt a tudósok által előírt követelményeknek, miszerint nem dohányoznak, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, kevés húst esznek és átlagos testalkattal rendelkeznek, mindemellett pedig rendszeresen mozognak.