A fekete nyárfa, avagy a sérülések és a bélrendszer ápolója

A fekete nyárfa egy jellemzően feketés törzsű kérges faféle, amelynek a népi gyógyászat főként vegetatív rügyeit alkalmazza, amelyeket a tél vége felé szokás gyűjteni, és szobahőmérsékleten szárítani.

Ezek a rügyek rengeteg illóolajat, fenolos glikozidot és flavonoidot is tartalmaznak, és egykoron főként zöldes színű balzsamot készítettek belőle, amelyeket kiválóan alkalmaztak reumás fájdalmak és aranyeres panaszok ellen.

A fekete nyárfa bizonyítottan összehúzó és vérzéscsillapító hatású, ezáltal a külső sérülésekre kiválóan alkalmazható, pláne mivel kiváló fertőtlenítő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Nagyszerű hatást gyakorol ezen felül a bélrendszerre is, így hasmenéses állapot esetén képes meggátolni a kórokozó, fertőzést előidéző bélbaktériumok fejlődését, mindeközben pedig már klinikai tesztek is igazolták görcsoldó hatásait, amelyeket a bélrendszerben képes kifejteni. Jól használható ezen felül végbélhurut, valamint heveny vékony- és vastagbélhurut esetén is, pláne abban az esetben, ha a probléma kellemetlen hasmenéssel jár együtt.

Gyógytea készítéséhez két evőkanálnyi szárított fekete nyárfát veszünk, mait fél liter vízben mintegy 10 percig főzünk, majd negyedóra múltán leszűrjük. Fogyasztását kétóránként ejtjük meg, féldecinként. Használata gyermekeknél fokozott elővigyázatosságot igényel, esetükben gyengébb főzet készítendő, így kanálnyi szárított növényből.

A fekete nyárfa egyik közeli rokona, illetve társfaja a rezgőnyár, amelynek kérgét és levelét is alkalmazhatjuk, például prosztatagyulladás, vagy a kérdéses szerv megnagyobbodása, esetleg a jóindulatú daganat által fellépő vizelési nehézségek során.