’Ikonfestészet technikája’című előadás Siófokon

Siófok igen közkedvelt üdülőcélponttá nőtte ki magát, hiszen a Balaton partján elterülő, csodás adottságokkal és gyönyörű látványosságokkal rendelkező város számos jobbnál jobb szállást és programlehetőséget kíván a pihenni vágyók számára. Amellett hogy megmártózunk a magyar tengerben, vagy romantikus sétákat teszünk a Balaton-parton, kedvünkre válogathatunk a város önkormányzata által rendezett programok közül.

2018.október 18-án 18:00-tól kerül megrendezésre az ’Ikonfestészet technikája’ című vetített, képes előadás Siófokon, ahol Zajácz Gábor, a pécsi Görögkatolikus Egyházközösség parókusának érdekfeszítő előadását hallgathatják meg a művészet felől érdeklődő kedves vendégek. Az előadást követően mindenki részt vehet egy ikonkiállításon, ahol szebbnél szebb műremekeket csodálhatunk meg.
A rendezvén a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet Könyvtárban kerül megrendezésre, ahol ezen az eseményen kívül is számos program várja különböző időpontokban az érdeklődőket.

A belépés ingyenes.

Ikonokon elsősorban a keleti egyházak szentképeit értjük, különösen az ortodox egyház és az abból kivált görögkatolikus egyház liturgikus képeit. Ezek a képek általában meg vannak szentelve és a keleti egyházak teológiájában valamint spiritualitásában rendkívüli szerepet játszanak.

Az ikonok célja Isten és szentjei tiszteletének tudatosítása, valamint könnyebbé teszi a kapcsolatteremtést a festményen ábrázolt szent életű személy, vagy akár Isten és az imádkozó személy között, így tulajdonképpen a vallásos szemlélődő és Isten közötti kapcsolat megteremtését segíti elő. Az ikonokat ennek megfelelően a keleti egyházakban nem tartják sem műtárgynak, sem dekorációnak, annál sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak számukra.