Programok Siófok közelében: Akik maradtak filmvetítés a Tagore sétányon

Amennyiben hiányzik a mozik és a mozizás élménye, a siófoki programok mellett érdemes lehet szeptember első hétvégéjén ellátogatni a közeli Balatonfüredre, ahol a Tagore sétányon egy különleges nyilvános filmvetítésre kerül sor szombaton este 19:30-as kezdéssel.

Az esemény különlegessége az lesz, hogy a helyszínen lehetőségük van az érdeklődőknek beszélgetniük az alkotókkal, hiszen az Akik maradtak című film egy újabb nagyszerű hazai történelmi dráma, melyet Tóth Barnabás írt és rendezett, de az írásban Muhi Klára is segítségére volt.

A Magyar Filmdíjon a legjobb filmnek, rendezőnek, férfi alakításnak és forgatókönyvnek járó díjat is elnyerő alkotás nagy kérdése az, hogy miként lehet túlélni és feldolgozni egy egyébként feldolgozhatatlan traumát?

A történet a második világháború utáni időszakba repít vissza minket, egészen pontosan Budapestre, ahol egy kamaszlány és egy negyvenes éveiben járó nőgyógyász között egészen sajátos kapcsolat alakul, hiszen a zsidó deportálások után mindketten egyedül, gyakorlatilag árván maradnak.

Klára így tagadásával együtt egy pótapát, mondhatni egy mentort talál Aladárban, aki a lány nélkül kis híján belesüllyedt az apátiába, de segítségével visszatér a jókedve, de életüket alaposan megnehezíti, hogy az ötvenes évek politikai légköre egyre nehezebbé teszi számukra különös kapcsolatuk fenntartását, emiatt egyre komolyabb bonyodalmak szövődnek körülöttük.

A kiváló kamaradráma olyan jól sikerült, hogy egészen az Oscar-díj küszöbéig jutott el, ami nemcsak a kiváló írói és rendezői munkának köszönhető, hanem a két főszereplőt alakító színész, név szerint Hajduk Károly és Szőke Abigél játékának.