Programok Siófok közelében: Édes Imrém! Lelkem, Márikóm! könyvbemutató

A különleges történelmi kötetek kedvelőinek legnagyobb örömére szeptember 29-én, szerdán délután 16 órakor érdemes lehet ellátogatni a siófoki programok mellett a közeli Veszprémbe, hogy részesei lehessünk a Laczkó Dezső Múzeum különleges könyvbemutatóján.

Az Édes Imrém! Lelkem, Márikóm! Lipthay Endre és Somogyi Gréta munkája, a két szerkesztő ugyanis ezzel a címmel mutatja be legújabb művét, mely Gróf Mikó Imre és felesége, Rhédey Mária grófnő leveleskönyve 1848-1849-ből. Az esemény helyszíne a múzeum Erzsébet sétány 1. alatti épülete lesz.

A könyvbemutató egyik apropójául az szolgál, hogy a múzeumban megtalálható Képzőművészeti Gyűjtemény őrzi azoknak a híres festőművészeknek a műveit – például Vastagh György, Hora Lajos és Joseph Krafft kapcsán –, melyek az Országos Széchenyi Könyvtár által megjelentetett kötet szereplőit, azaz konkrétan a levelek íróit ábrázolják

Ennek megfelelően nemcsak a kiadványban, hanem a valóságban is megcsodálhatjuk a róluk készült portrékat, miközben Lipthay Endre és Somogyi Gréta a levelek mellett kiváló háttérmunkával, megannyi háttéranyaggal segítenek életre kelteni a festményeken látható alakokat, illetve az 1848-as évi eseményeket.

A könyvben bemutatott levelek már önmaguknak is rendkívül meghatók, érdekességük pedig, hogy évtizedeken át vártak arra, hogy valaki felfedezze őket, majd értéküket felismerve, elegánsan bekötve elérhetővé tegye a könyvespolcokon.

A könyv egy többgyermekes házaspár egymásnak írt szenvedélyes szerelmes leveleit tartalmazza, melyben az igazi érzelmek, az emberség, az istenhit, a bánat, de a tréfálkozás sem hiányzik.

A mű a házaspár 1848. január 13. és 1849. január 30. között írott leveleit vonultatja fel, de itt olvasható még Rhédey Mária 1848 decembere után írott Könyörgés férjemért című fohásza is.