Programok Siófok közelében: Hamvas Napok Balatonfüreden

A korábbi években tapasztalt nagy népszerűségre való tekintettel idén is lehetőségünk nyílik arra, hogy a siófoki programok részeként elzarándokoljunk a közeli Balatonfüredre annak érdekében, hogy ott fejet hajthassunk az egyik legnagyobb magyar gondolkodó, Hamvas Béla emléke előtt.

Hamvas Béla ugyanis híresen imádta a Balatont, egyenesen rajongott Balatonfüredért, így november 13. és november 14. között ismét lehetőségünk nyílik arra, hogy ráolvasással, koncerttel, Koloska-völgyi zarándoklattal és természetesen borkóstolóval tudjuk felidézni a magyar irodalom egyik megosztó szerzőjét.

Hamvas Béla ugyanis a magyar irodalmi élet huszadik századi alakjai közül soha nem örvendett teljes elismerésnek, kimagasló műveltsége ellenére két évtizeden át kétkezi munkát végzett, fénykorában pedig mindenhol elhallgatták, a Hamvas Béla Asztaltársaság azonban gondoskodik róla, hogy minden évben méltóképpen emlékezhessenek meg róla rajongói Balatonfüreden.

A kétnapos eseménysorozat központi helyszíne ismét a Tagore sétány lesz, ahol kezdésként magyar és spanyol nyelven is felolvasásra kerül a Fák című esszéjének egy jelentős részlete, díszvendégként pedig Spanyolország magyarországi nagykövete is megjelenik a helyszínen, aki szintén megemlékezik majd írónkról.

Ezt követően egy Szamódy Zsolt fotókiállítás megnyitójára kerül sor a Vaszary Galériában, ahol a fotóművész a Hamvas-hárs képeiből állít majd ki, de átadásra kerül a Sava Babic díj, melyet Kő Pál készített, a szerb műfordító portréjával díszített bronzérmet pedig idén Orcsik Roland, egy vajdasági magyar költő és műfordító veheti majd át.

November 14-én aztán Szarvas József vezetésével egy zarándokúttal folytatódik a séta a Koloska-völgybe, ahhoz a hársfához, mely Hamvas Béla legendás Fák című esszéjét ihlette, de koncertet ad később a HolddalaNap zenekar, majd végül borkóstoló és irodalmi est várja azokat, akik Hamvas Bélára emlékeznének.