Siófok

Siófok

Siófok a Balaton egyik legnagyobb, legismertebb, legkedveltebb városa éppen olyan színes történelemmel rendelkezik, mint amennyire érdekes, és vibráló ma is. A város fekvését tekintve a Balaton keleti medencéjének közepén, a Sió-csatorna torkolatánál fekszik és Somogy megyéhez tartozik. Egészen nagy kiterjedésű, hiszen a Balaton déli 70 kilométeres parthosszából Siófok városa 17 kilométert foglal el.

Amennyiben Siófokra szeretnénk eljutni, megtehetjük azt három irányból is: autópályán, vízi úton az északi partról, de akár kihasználhatjuk a város területén működő repülőteret is. Amennyiben fürdőzni szeretnénk, akkor már májusban felkészülhetünk a szezonra, ugyanis már ekkor felmelegszik a sekély víz, így fürdőzésre is alkalmassá válik. Siófok a Balaton fővárosa, és egyben az egyik kiemelkedő közlekedési csomópontja is.

Nem sokan tudják, de Siófok már a római korban is népszerű településnek számított. A tihanyi alapítólevélben is megemlítik a települést 1055-ben, de a történelem során más névvel is illették: 1137-ben megemlítik Fuk néven, majd a mai nevén 1790-ben találkozhatunk vele először.

Siófok jelentősebb fejlődésről az 1800-as évektől beszélhetünk, megemlíthetjük a víz szabályozását, a gőzhajózás beindítását, a vasútútvonalak, és a hajókikötők átadását. A város fejlődésében fontos szerepet játszott a fürdőtelep kiépítése is. Siófok a második világháborúban komoly károkat szenvedett, a frontvonal két teljes hónapig pusztította a várost, többek között kárt szenvedtek el a parti építmények, a nyaralók, és a lakóházak is.

Az üdülőváros a háborút követő restaurálás során teljesen újjá épült, és ezáltal Siófok nagy tömegeket befogadó nyaralóhellyé vált. Siófok végül 1968-ban lett teljes jogú város és azóta Magyarország egyik legjelentősebb idegenforgalmi központja.

Az üdülővárosnak rendkívül jó a közlekedése, illetve csodálatos zöldövezeteivel igazán egyedi a maga nemében. Sekély vizű partja kellemes fürdőzést kínál, így az ideérkező vendégek kellemes pihenésben, szívélyes vendéglátásban részesülhetnek és élvezhetik a Balaton lágy vizét. A pezsgésre és programokra vágyók az év szinte minden időszakában találhatnak maguknak elfoglaltságot, és kalandokat.

Siófokot napjainkban a Balaton part dinamikusan fejlődő városaként tartjuk számon, és ebben a sokarcú városban garantáltan mindenki jól érzi magát, akár nyaralni megy, akár ott él.

Siófok egyszerre két időszakot elevenít fel magában: ha a város ódon, villákkal teli részein sétálunk, akkor a századforduló hangulata elevenedik meg, azonban ha 21. századi hangulatra vágyunk, akkor vegyük célba a fő utcát, és a városközpontot. Ha sorra vesszük a város nevezetességeit és látnivalóit, akkor magunk is beláthatjuk, hogy Siófok jócskán bővelkedik a látnivalókban.

Elég csak megemlítenünk a Fő téren álló, 2011-ben felújított víztornyot, amely a város jelképévé is vált. Továbbhaladva innen megpillanthatjuk a Sarlós Boldogasszony Plébániatemplomot, de ha a városban járunk, mindenképp érdemes megtekintenünk a Millennium Parkot és a megannyi sétányon végighaladva eljuthatunk híres emlékházakhoz is.

A nemzetközi színvonalú Galerius Élményfürdő és Wellness központ 2006 nyarától várja vendégeit, Siófokon. Siófok aktív fürdőjeként igazán kellemes, kikapcsolódást és wellness élményt nyújt minden korosztály számára.

Siófokon több híres villát is meglátogathatunk és a parkokban szép szobrászalkotásra is rácsodálkozhatunk. Amennyiben Siófokra látogatunk, érdemes utánanézni az összes olyan látnivalónak, amelyet érdemes megnézni, hiszen az üdülés mellett ez a város megannyi programot, és élményt, művészetet rejt magában, teljesen zöld környezetben. A kiindulópont pedig mindenképpen a Mala Garden Hotel és Étterem legyen.