Programok

Állandó programok Siófokon

Víztorony Fesztivál

Minden évben június utolsó hétvégéjén megrendezik a siófoki Víztorony Fesztivált, amelynek keretein belül a város egyik ikonikus épületének számító víztornyot ünneplik a helyiek. A teljes hétvégén át tartó eseményre Siófok Fő terén szokott sor kerülni, méghozzá könnyed nyár esti koncertekkel és a szokványos családi programokkal a középpontban. A helyszínre érkezők nem csak a helyi vendéglátók finomabbnál finomabb ételei és italai közül válogathatnak majd kedvükre, hanem a kézművesek és kereskedők portékái közül is, igazi vásári hangulatot kerítve ezzel.

Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál

Már hagyományosan minden nyáron megrendezésre kerül a Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál, mint a város és egyben az ország egyik legnívósabb olyan zenei rendezvénye, amely teljes egészében a jazz stílusának lett dedikálva. Az eseménynek nagy általánosságban a város Fő tere szokott otthont adni, ahol rendre színpadra lépnek a magyar jazz zenei élet legkiválóbb zenészei és zenekarai, miközben természetesen rendre külföldi muzsikusok is megtisztelik a fesztivált, ami természetesen bár főként a zenéről szól, egyéb kulturális, gasztronómiai és családcentrikus események is kapcsolódnak hozzá.

Bor és Kenyér Ünnepe

A Bor és Kenyér Ünnepe minden évben az augusztus 20-i események köré szerveződik, mint a Balaton régiójának egyik legnagyobb nyári fesztiválja, amelynek középpontjában főként a gasztronómia áll. Természetesen ez még messze nem minden, hiszen különféle kulturális- és családi programok, élőzenés koncertek, kézműves vásár és olyan ünnepi események is színesítik a felhozatalt, mint például a kenyérszentelés vagy éppen a város borának kiválasztása.

Többet szeretnék megtudni a Balatonról és SiófokrólMegnézem

Siófoki Halfesztivál

Minden év októberében megrendezésre kerül a Balaton fővárosában a Siófoki Halfesztivál, amelynek részeként a város főterén változatos programok várják az ide érkező polgárokat és az éppen itt pihenő vendégeket. A fesztivál középpontjában a halhoz kapcsolódó gasztronómiai eseményekkel és programokkal, így főzőversenyek, ételkülönlegességek, bemutatók, ismeretterjesztő előadások és változatos kulturális események, valamint családi programok sorozata válik elérhetővé a különféle élőzenés programok társaságában.

Siófoki Nyári Esték

A “Siófoki Nyári Esték” a város egyik legösszetettebb programsorozata, amelynek részeként számtalan kiállítás, esemény, családi-, gyerek- és felnőtt programok, filmvetítések, valamint színházi előadások várnak a látogatókra. A programsorozat célja az, hogy egész nyáron, de legalábbis a főszezon minden egyes hétvégéjén, és gyakran még hétköznapjain is változatos eseményeket biztosítson a látogatók számára. A “Siófoki Nyári Esték” programsorozat június közepétől egészen augusztus végéig tart.

Kávéházi zenés pillanatok

A Kálmán Imre Kulturális Központ a Kávéházi zenés pillanatok cím alá gyűjtötte össze egész éven át tartó állandó programjait, amelynek részeként rendre vissza-visszatérő fellépők, előadások és kiállítások is helyet kapnak, de összességében inkább a megújulás a jellemző rá. A Kávéházi zenés pillanatok annak érdekében került életre hívásra, hogy egész évben biztosítson változatos zenés programokat az ide látogatók, vagy éppen az itt élők számára, ezáltal kisebb-nagyobb könnyűzenei előadók tucatjait tekinthetjük meg az év során a KIKK-hez tartozó Teátrum Kávéházban.

Kultúra Napja Siófokon

A legtöbb magyarországi ünneppel együtt a Kultúra Napját is minden évben megünneplik a Balaton fővárosában. Az évente január 22-én megrendezésre kerülő eseményen Kölcsey Ferenc, az általa megírt Himnusz, valamint az egész magyar kultúra előtt tisztelegnek a siófoki diákok és irodalmárok. Az eseményt évente a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskolájában rendezik meg.

Újévi Gálakoncert

Habár minden városban méltóképpen búcsúztatják az óéveket, ellenben szinte Siófok az egyetlen, ahol köszöntik is az újesztendőt is, ennek részeként a városban minden évben megrendezik az Újévi Gálakoncertet. Az esemény részeként minden esetben a legnívósabb magyar fellépők adnak koncertet a siófoki lakosságnak, illetve az ide látogatóknak, például a Budapesti Operettszínház társulata ad felejthetetlen koncertet az egybegyűltek számára, méghozzá a Magyar Táncművészeti Főiskola és a Váci Szimfonikus Zenekar előadásával egyetemben.

Nyúlfutam Siófokon

Ez a húsvéthoz köthető esemény egy igencsak tartalmas, rendkívül jó hangulatú, nem mellesleg pedig sporton és testmozgáson alapuló családi programról van szó, amelyen emellett természetesen minden a Húsvétról és a nyulakról szól majd.

Spuri Balaton Szupermaraton

A Spuri Balaton Szupermaraton névre keresztelt eseménysorozat, minden márciusban várja a futás kedvelőit, amelynek részeként bárki körbekocoghatja az egész magyar tengert. A rendezvényre évről-évre egyre több hivatásos- és hobbifutó nevez, így mára már kijelenthető, hogy az esemény részeként több ezren kerülték meg a Balatont kocogva, és idén is azt várják a rendezők, hogy számtalan új és visszatérő futó érkezik a változatos programok, a jó társaság és a visszatérő kihívás érdekében.

Siófoki Tavaszi Fesztivál

Minden év tavaszán egy speciális eseménnyel köszöntik a siófoki lakosok, illetve a városba látogatók a tél elmúlását és a természet újjászületését, amit farsang helyett Siófoki Tavaszi Fesztivál név alatt ismernek. Az eseménysorozatnak a Kálmán Imre Kulturális Központ ad otthont több mint két héten keresztül, ennek megfelelően koncertek, előadások, felvonulások, kiállítások, gasztronómiai események, szórakoztató családi- és gyerekprogramok egyaránt várnak ránk, de zenés koncertek és színházi fellépések is várható a tavaszköszöntő eseményen.

Siófoki nevezetességek és a város múltjaMegnézem

Samsara Fesztivál

Minden évben külön esemény keretein belül rendezik meg Siófok Töreki városrészén a Samsara Fesztivált, középpontjában a keleti kultúrákkal és a jógával, illetve az ehhez kapcsolódó lehetőségekkel. Ősi módszerek, alternatív gyógyítási lehetőségek, meditáció, filozófia, de még tánc, gimnasztika, aerobikfoglalkozások, koncertek, a világ különféle tájairól érkező DJ-k, nem mellesleg pedig workshopok és szeánszok is várnak majd az érkezőkre. Mindez világhírű orvosok, guruk, gyógyítók, sámánok, pszichológusok és életviteli tanácsadók, valamint jó társaság mellett.

Siófoki Mikulásfutás

Mikulásfutás során akár Mikulásnak öltözve, akár álruha nélkül részt vehetünk egy különleges futóversenyen, ahol kicsik és nagyok, profik és hobbikocogók egyaránt elindulhatnak, méghozzá nem csak a futás öröméért, hanem a jó hangulat és a változatos programok miatt is, amelyek a kérdéses versenysorozatot kísérik.

Valentin nap a siófoki Víztoronyban

Siófokon minden évben megtartják valamilyen kisebb vagy nagyobb eseménnyel a szerelmesek ünnepét, méghozzá a város egyik jellegzetességének, hovatovább jelképének számító Víztoronynál. Az esemény minden esztendőben Bálint nap idején kerül megrendezésre, és részeként egy teljes napig minden a szerelemről, valamint a szerelmesekről szól majd, így a romantikára vágyó párok nem csak sétálhatnak egyet a város Fő terén, hanem az eseményhez és szerelmükhöz köthető kívánságokat is elrepíthetnek héliumos lufikkal a Víztorony kilátójáról.

Tour de Pelso

A balatoni régió egyik legnagyobb biciklis versenye, avagy a Tour de Pelso, amely a Tour de France mintájával ellentétben nem csak a legprofibbak számára biztosít lehetőséget a kerekezéshez, hanem kezdőknek és hobbisportolóknak is. Ennek megfelelően bárki, aki késztetést érez magában arra, hogy körbetekerje a Balatont, a Tour de Pelso keretein belül garantáltan segítőkész- és jó társaságban, mi több egy évről-évre növekvő, igazi közösségben teheti meg, miközben garantáltan egy életre szóló élményt is szerez magának.

Siófoki programok, lehetőségek, az év minden napján

Siófok egész évben kínál programokat, nem csak a nyári forróságban, hanem az őszi meleg napsütésben, vagy téli fagyos hidegben is felfedezhetik vendégeink a tópartot és a várost.

A Mala Garden személyzete szívesen segít Önnek, hogy az ízlésének megfelelő programokat kiválassza és élvezhesse. A recepción kollégáink ha óhajtja útba igazítják, lefoglalják a kért programokat.

Séták a tóparton

A Siófokon található több kilométernyi vízparti sétány lehetővé teszi hosszabb séták megtételét. Akár romantikus hangulatot is teremthetünk, ebben segítségünkre lehetnek a múlt századi villák és a tavat övező árnyas fák is. A biztonság kedvéért térképet vigyünk magunkkal!

Bicikli túrák

A tavat kerékpárút övezi, amelynek segítségével az összes part-menti települést végiglátogathatjuk, de akár nagyobb kitérőt is tehetünk a Balatontól eltávolodva. Így szemkápráztató és változatos tájban gyönyörködhetünk utunk során. A biciklitúrához ajánljuk, hogy a túrázók térképet is vigyenek magukkal! A recepción biciklikölcsönzéshez hasznos ötleteket kaphatnak, ha éppen nem hoztak magukkal bringát.

Kirándulás

Siófokon és környékén számtalan túraútvonalat találhatunk: kedvünk szerint választhatunk a kellemes programokból. Lehet az egy nyugodt séta, egy egész napon át tartó kirándulás, vagy akár hegymászás, borospince látogatás, esetleg tanösvény vagy nemzeti park látogatás is. Ezekhez a túrákhoz szintén remek útvonalajánlatok léteznek.

Nordic walking (északi gyaloglás)

A nordic walking rajongói ezt a manapság népszerű sportot kipróbálhatjuk a Jókai parkban, Siófok utcáin vagy tervezett kirándulásaink során.

Kajak

Érdemes kipróbálni, milyen is a tükörsima Balatonon siklani, figyelve a part menti tájat, a naplementét, a madarak életét. A nyári időszakban a Mala Garden előtt kajakkölcsönző is működik.

Strandolás

A Mala Garden strandját ingyenesen használhatják vendégeink. Siófok egyetlen homokos strandja a hotel előtt található, ezért gyermekeseknek kimondottan ajánlott, ugyanis gyermekeiket elég csak szemmel tartaniuk az igencsak sekély vízben. Akik úszni szeretnének, számítsanak rá, hogy legalább 200 métert gyalogolniuk kell, hogy mélyebb vízbe érjenek.

Siófok központi, fizetős strandján, a Nagy standon egész napos ingyenes programok, valamint esténként ingyenes koncertek várják a látogatókat júniustól szeptemberig.

Vitorlázás

Ha már a Balaton partján töltjük szabadidőnket, érdemes kipróbálnunk a vitorlázását: ezt megtehetjük akár párban, akár nagyobb társasággal is.

Sétahajózás egy tengeri vitorláson

Egy 12 méter hosszú kétárbócos vitorlás kínál romantikus hajókázási lehetőséget a Mala Garden vendégeinek. A Talizmán yacht az egyetlen tengeri vitorláshajó a Balatonon, ami másfél óránként fut ki a siófoki kikötőből egy órás túrára. Gyönyörködjön kedvesével a lenyugvó nap fényében a talizmán fedélzetén.

Sétahajózás

A siófoki személyhajó kikötő tizenöt percre található a Mala Garden szállodától. A sétahajózás számtalan programlehetőséget nyújthat: áthajózhatunk Balatonfüredre, Tihanyba a menetrendszerinti járatokkal, részt vehetünk egyórás sétahajózáson, vagy éppen naplemente túrán, latin kongás esti túrán, kipróbálhatjuk a borkóstolást, grillpartit, felülhetünk gyerekhajóra, diszkó hajóra, vagy akár nosztalgiahajóra is.

Horgászat

A horgászok kedvelt helye a szálloda melletti Balaton part.

Ha különleges élményre és nagyobb halakra vágyik, lehetősége van kipróbálni a fogas túrát, melyet kis motoros hajóval és tapasztalt vezetővel szerveznek meg, szintén a környéken. A Balaton mentén elhelyezkedő kisebb halastavakat – mint például a Siófok határában lévő Töreki természetvédelmi terület tavait – is érdemes kipróbálni, a jó fogás reményében.

Horgászjegy és felszerelés vásárlása 600 méterre a hoteltől lehetséges a horgászboltban.

Szívesen adunk tippeket, hol érdemes horgásznia.

Hidegvölgyi Horgásztó és Vadaspark

A gyerekeket vadaspark és kisállat simogató, a felnőtteket horgásztó várja Siófoktól 6km-re, Balatonkiliti irányában. A horgásztó állandó nyitva tartása mellett szezonális programok várják az érdeklődőket, úgymint solymász, íjász, halász- és vadászbemutatók.

Zamárdi Kalandpark

A harmincötezer négyzetméteres ligetben található kalandpark számtalan lehetőséget kínál a szabadidő aktív eltöltésére. A nagyjából másfél kilométernyi csúszó pálya és az ősfák közt kifeszített köteleken lévő különféle akadályok sportosan izgalmas szórakozást kínálnak minden korosztály számára.

Galerius Fürdő

Ez a fürdő az Aranyparton helyezkedik el, a Mala Garden közelében. Változatosságot nyújthat, mindenképpen érdemes kipróbálni. Óriás jacuzzival, gyereksarokkal, 600m2-es vízfelülettel, úszó-, termál- és élménymedencékkel vár minden érdeklődőt.

A fürdő egész évben nyitva tart.

Még több információ a Galerius FürdőrőlMegnézem

GASZTROTÚRÁK

Bor- és pálinkakóstoló

A dél-balatoni borút Siófokon ér véget, a következő állomásai Zamárdi és Kiliti. A Zamárdiban lévő Szt. Kristóf pincészet egész évben kiváló borokkal és házi hidegtálakkal várja a látogatókat. A hangulatos régi pincesoron a bor mellett tepertőt, sonkát, csülköt, házi savanyúságot, kecskesajtokat, tökmagolajat stb. kaphat az éhes vendég. Ezt követően a borkóstolót érdekesebbé tehetjük gyalogos vagy lovas kocsis kirándulással a Zamárdi kilátóhoz, vagy akár íjászattal, télen lovas szánozással és szánkózással is múlathatjuk az időt.

Zamárdiban a bor mellett pálinkát is kóstolhatunk, a valódi gyümölcsből készült, kiváló minőségű Zimek pálinkát például. Itt is színesítheti a programot a Balaton-part egyetlen lepárló gépének megtekintése, vagy kocsikázás a gyümölcsösbe, esetleg a saját pálinka elkészítése előzetes bejelentkezés alapján.

Zimek Pálinka Manufaktúra

(Zamárdi – 12km a Mala Gardentől)

A Zimek – Manufaktúra – Pálinka Dreams egyike a vezető pálinkagyártóknak Magyarországon.

A pálinkák mindegyike cukor, természetes – illetve mesterséges aromák hozzáadása nélkül készül. Olyan különlegességek tartoznak a kínálatukba, mint például a Birskörte, a Málna, a Dió, a Bodza vagy az Akácvirág pálinka.
Természetesen törkölypálinkákat is készítenek, melyek szintén kiváló minőségűek. Ilyen pl. az Irsai Olivér vagy a Merlot.
Közel 70 fajta pálinka készül ebben a kis manufaktúrában.

Program: igény szerint lehetőség van akár lovas kocsival is meglátogatni a gyümölcsösöket, ahol részletes tájékoztatást kapnak a gyümölcs termesztésének és cefrévé való feldolgozásának a folyamatáról.
Ezt egy rövid séta követi, majd visszatérés a “pálinka-kertbe”. Itt aztán megkóstolhatnak 12 különféle pálinkát, amelyhez hidegtálat is kínálnak. További magyarázatok kísérik a kóstolót (pl. a különböző poharak használatáról).

Érdeklődni a programról a 06-84-545-101 telefonszámon lehet.

Feind Borház és Pincészet

(Balatonfőkajár- 14 km a Mala Gardentől)

2002-től családi vállalkozás formájában Feind Lajos és fia Péter működteti a Feind Borházat. Hozzáértésüket számos borversenyen elért kiváló eredmények mutatják, az előállított bor minőségét jelzi továbbá a Feind Borház ismertsége és szakmai elismertsége.

Szőlőültetvényeik Balatonfőkajáron és Balatonaligán találhatók, szőlőtermesztéshez kiváló adottságú területek.

A vállalkozásuk által előállított éves bormennyiség meghaladja az 5000 hl-t. 17-féle szőlőfajtából készítik boraikat. A legjelentősebbek és legkeresettebbek az Olaszrizling, Irsai Olivér, Chardonnay, Zenit, Kékfrankos, Merlot és a Cabernet Franc. A vörösboroknál a rosé és a siller is színesíti a palettát.

Program: Nyáron kóstolhat könnyed fehéreket vagy rozét, télen ihat testesebb vöröseket a halkan duruzsoló kandalló mellett, ahol a borászok maguk mesélnek a boraikról. A borkóstolón sajtot, almát, diót és hagymás zsíros kenyeret szolgálnak fel, de ha előre bejelentkezik, nem csak hidegtálat tesznek Ön elé, hanem kemencénkben sült finomságokat is.

Érdeklődni a 06 30-597-9884 telefonszámon lehet.

Bella lovasudvar és vadaspark

A Bella lovasudvar 30000 négyzetméteren, karámokkal, kerttel, parkolóval és utakkal ellátott területen található, a lovak és kisállatok otthona. Betonúton, könnyen megközelíthető, autók részére parkolót biztosítanak.

Az épület földszintjén boxos istállóban, állatbarát környezetben, ápoltan tartják lovaikat. Az épület emeletén tágas klubhelység található teraszos kilátással az edzőkarámra, kulturált öltöző, fürdőszoba áll a lovasok rendelkezésére. Az udvaron kerti fabútorok, grillező, edzőkarám-akadályokkal, legelőkarámok és kisállat simogató: lámák, pónilovak, szamár, kecske, birka, pávák és sok más háziállat várja a – kisállat barát – vendégeket. Gyerekeknek: pónilovon sétalovaglás, vagy sétakocsikázás lehetséges kísérővel. Aki szereti a természetet, és a lovakat látogasson el hozzájuk, tanuljon meg lovagolni. A lovaglás és ezekkel a csodálatos állatokkal eltöltött idő fantasztikus élmény! Céljuk a kezdőknek és haladóknak, vagy csak éppen a kikapcsolódni vágyóknak a lovak és a lovagolás élményének bemutatása. A lovazás szerelmeseinek a hobbi, a sportolás, a lovas oktatás és továbbképzés mellett a szabadidő kellemes eltöltése.

Érdeklődni a 06 84/ 352-698 vagy 30/ 939-6006 telefonszámon lehet.

Szörf, kiteszörf, wakeboard, vizisí

A profi széllovasoknak kedvez a Balaton déli partjára jellemző élénk északnyugati szél, ám enyhe szélben a kezdők is kipróbálhatják a szörfözés alapjainak elsajátítását. Az Aranypart végén található a „Surfbeach”, mely kiváló feltételeket biztosít a kiteszörf és a windszörf gyakorlásához. Emellett ezen a partszakaszon lehet teniszezni, csocsózni, tengeri kajakozni, de ping-pongozni is.

Szabadifürdőn található az az 1km hosszú pálya, ahol a wakeboardot és a vizisít kipróbálhatjuk és gyakorolhatjuk.

Tenisz

Nyáron szabadtéri, télen fedett pályák biztosítják a teniszezés élményét a sport szerelmeseinek. Siófokon rengeteg jól karbantartott pályát találhatunk, a Mala Gardentől 600 méterre. Pályafoglalásban segítünk.

Squash

A közelben squash klub is található, ahol légkondicionált pályákkal, fitness gépekkel és szaunával várják az érdeklődőket. Ha nincs edzőpartnere, vagy éppen edzője, ezt is szívesen megoldjuk a Mala Gardenben, ha időben érkezése előtt ezt jelzi.

Az egyik legintenzívebb sportok egyike a fallabda, ha egy kis mozgásra vágyik, ne habozzon. Pályafoglalásban is segítünk.

Rallyzzon az ádándi rallipályán!!

(Ádánd- 13km-re a Mala Gardentől)

Vezetéstechnikai tréning Mitsubishi EVO X és Subaru Impreza ralligépekkel a közeli Ádándon egy rallipályán.

Ha szereti a rallyt, de még nem ült versenyautóban, és kíváncsi milyen gyorsulásra képes egy szimmetrikus összkerékhajtással meghajtott versenyautó, akkor mindenképpen látogasson el a közeli pályára.

Ön vezet, és egy mitfahrer segíti, hogy minél nagyobb adrenalin fröccsöt kapjon a versenypályán. Érdemes kipróbálni, mi már megtettük!
Info: Tel: 06-30/751-8810

Vitorlázórepülés

A Siófok-Kiliti repülőtéren előzetes egyeztetés alapján a vállalkozó szelleműek kipróbálhatják a vitorlázórepülést.

Múzeumok és kiállítások

Siófok több állandó kiállítást is kínál a művészetek iránt érdeklődőknek, mint például: Ásványmúzeum, Tojásmúzeum, Kálmán Imre Múzeum (amely a Siófokon született világhírű operett szerző házában működik).

Téli sportok

Érdemes a Balaton téli arcával is megismerkednünk, amely teljesen más – de nem kevésbé vonzó – arc, mint amit nyáron megszokhattunk. Akár csendre és pihenésre, akár aktív kikapcsolódásra vágyunk, mind megtalálhatjuk a télbe burkolózó Balaton partján.

Szánkóval kipróbálhatjuk a Zamárdi pincesor dombjait, majd betérhetünk a Szt. Kristóf pincészetbe lélekmelegítő forralt borért.

A befagyott Balatonon kipróbálhatjuk a korcsolyázást és a jégvitorlázást is. A már említett túraútvonalak télen megtehetők gyalog, lóháton vagy takaróba bugyolálva lovas kocsin. Érdemes így felfedezni a tájat, a hideget pedig mindenképpen elűzi a finom és forró forralt bor vagy a gőzölgő tea.