Balaton

Balaton

Hazánkban a „magyar tenger” az elsődleges turistacélpont, melyet a külföldről ideérkező nyaralni vágyók is jól ismernek. Persze mi magunk is a Balatonra megyünk legszívesebben nyaralni, ha itthon szeretnénk kikapcsolódni és eltölteni a nyári szünetünk egy részét, vagy akár a SZÉP-kártyára kapott juttatást ideálisan kihasználni.

A Balatont két részre oszthatjuk turisztikai szempontból, ennek alapján megkülönböztethetjük az északi, illetve a déli partot. Az északi parton mélyebb, néhány fokkal hidegebb a tó vize, mint a déli szakaszon, ahol a víz sekélyebb, és melegebb is.

Az északi part legismertebb városai között megemlíthetjük Balatonalmádit, Balatonfüredet, Zánkát, Keszthelyt és Tihanyt. A déli parton utazva választhatunk, hogy Fonyódon, Balatonbogláron, Balatonlellén, Balatonszemesen, Szántódon, Zamárdin vagy Siófokon szeretnénk megmártózni a Balaton vízében.

A Balaton Európában is egyedülálló, Közép-Európa legnagyobb tava. Magyarország számára a főváros, Budapest mellett kiemelt idegenforgalmi központot jelent. A Balaton keleti medencéjét a Tihanyi-félsziget választja el a többi részétől. A tó északi részén megtalálható a szintén világhírű badacsonyi borvidék és a Tapolcai-medence is, egyes részein halászatra is van lehetőség, illetve a Balaton egészén találhatók gyógyvizek, források is.

Az egész Balatont tekintve a két legismertebb város Tihany és a Balaton fővárosaként is emlegetett Siófok. Tihany vonzerejét elsősorban az apátsággal összefüggő történelmi és kulturális emlékek, valamint az egyedülálló természeti környezet jelenti.

Siófok

Siófok a déli parton található üdülőváros, amely pezsgést és pihenést is tartogat a nyaralni vágyóknak. Siófokon minden megtalálható, amire csak szükség lehet: nevezetességei és műemlékei mellett az aktív kikapcsolódás és a folyamatos, aktuális programok áradata mindenkit magával ragadhat egész évben. A kulináris élvezetek rajongóinak jó hír, hogy az aranyparti Mala Garden Étterem széles kínálata egész évben rendelkezésükre áll.

Természetesen nem csupán a két előbb említett város tartogat izgalmakat és kulturális élményeket számunkra, hiszen a Balatonparton megannyi színes, változatos hely található: vehetjük például Fonyódot, amely saját állítása szerint a Balaton part legszebb panorámájával rendelkezik Siófok után. A város híres arról, hogy két dombra épült több mint 900 éve. Fonyódon 11 ingyenes, folyamatosan gondozott strand várja a látogatókat, de itt ellátogathatunk a minden héten kétszer megrendezett piacra is.

Ha tovább haladunk a déli part mentén, akkor a következő nagyobb település ahova érdemes mindenképp ellátogatnunk, az Balatonboglár. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kisgyermekes családok Siófok után ebben a városban mehetnek el a legnagyobb biztonságban strandolni, hiszen Bogláron a strandok részben homokos parttal rendelkeznek, és a víz is kellően sekély, aminek köszönhetően hamar felmelegszik. A város környezeti kultúráját több száz éve uralja a szőlő, ennek is köszönhetően ismerhettük meg anno a világszínvonalú BB italokat. Balatonboglártól keletre haladva eljuthatunk Balatonlellére, ahol több helyi érdekesség mellett ellátogathatunk a híres Napfény Strandra, valamint részt vehetünk a Lellei borhéten is. Zamárdiban mindenki megtalálhatja a legjobban hozzáillő sportot és vízi tevékenységet. Minden év júliusában a fiatalok egyik legkedveltebb fesztiváljának a Balaton Sound -nak is helyszínéül szolgál. Siófoktól kb. 8-10 kilóméterre található, így ha szállást keresnek a fesztiválra érkezők nyugodtan megszállhatnak Siófokon is. Taxival kényelmesen eljutnak Zamárdiba.  A város egész területén ingyenes a strandolás és a parkolás is, így könnyű a közlekedés, de ha a vízi közlekedést választjuk, akkor a helyi kikötő csónakok, és kisebb hajók fogadására alkalmas. A település nevezetességeit szintén ingyenes túraútvonalakon járhatjuk végig. Bármerre is indulunk, legyen kiindulópontunk a Mala Garden Hotel és Étterem!