Siófoki programok: Rényi András előadása a veszprémi Modern Képtárban

Igazán különleges esemény részeseivé válhatnak azok, akik a siófoki programok mellett ellátogatnak Veszprémbe szeptember 7-én, kedden este 18 óra magasságában, lévén a modern kortárs művészetek szerelmeseinek lehetősége nyílik megismerkedni Rényi András kiállításával.

A Szem ügye: nézni a képeket – vagy látni általuk? című tárlat a veszprémi Vári utcában megtalálható Modern Képtár – Vass László gyűjtemény részeként kerül bemutatásra, ahol azt szeretné majd bebizonyítani a művész, hogy egy képre ránézni, és rögtön leolvasni a jelentését, közel sem a világ legegyszerűbb dolga.

Merthogy ezen az előadáson csupa-csupa olyan kép lesz megtekinthető, melyek mindennek nevezhetők, csak egyértelműnek nem. Találhatunk majd köztük falra akasztott portrékat, közlekedési táblákat, melyek bár elkísérnek minket a mindennapi életben, talán úgy véljük, hogy tudunk bánni velük, de valójában közel sem ennyire egyszerű a helyzet.

A jó művészet ugyanis megtanít minket arra, hogy ne csak nézzünk, hanem lássunk is, hogy a képek sokkal bonyolultabbak, mint egyszerű képek, mondhatni kifejezőeszközök, melyeket meg kell tanulnunk tudatosan szemügyre venni.

Erre tanít minket a modern művészet, amit a legjobban Paul Klee fogalmazott meg korábban, aki azt mondta, hogy a művészet nem a láthatót adja vissza, hanem sokkal inkább láthatóvá tesz bizonyos dolgokat.

A kiállítással egybekötött előadás részeként Rényi András több esettanulmány és példa segítségével szeretné bizonyítani és alátámasztani a fenti kijelentéseket.